Покретне вести (2)

Почиње пријава за упис у П.У. "Срећно дете" Нови Кнежевац, од 13.05.2024. до 27.05.2024. сваког радног дана од 7ч до 14ч лично у просторијама централног објекта П.У. "Срећно дете" или електронским путем преко портала еУправа, услуга еВртић

Услуга "еВртић" (2)

 PLAKAT USPRAVNI

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу на националном Порталу еУправа пружа могућност свим градовима и општинама да својим грађанима омогуће подношење електронских Пријава детета у Предшколску Установу електронским путем (услуга позната као "е-вртић").


Грађани општине Нови Кнежевац од сада на потпуно електронски и бесплатан начин могу да пријаве децу за упис у Предшколску Установу.

Услуга еВртић представља електронску пријаву деце за упис у Предшколске Установе. Родитељи више неће морати да долазе у Предшколску Установу приликом пријаве детета, већ пријаву могу извршити електронски на Порталу еУправа.

Електронско подношење пријаве се врши једноставним попуњавањем online обрасца, а прилагање остале документације није потребно (извод из матичне књиге рођених, уверење о запослењу за оба родитеља/старатеља). јер се аутоматски прибављају.

Projekat "Pozorištance", grupa u godini pred polazak u školu, "Voćkice". Vaspitači: Zorica Miškov i Eleonora Bajić

viber slika 2022 12 19 17 48 14 305

* Pozorišna predstava "Kapa za sreću" je bio povod za naš projekat, posle čega su deca sve više vremena provodila u našem malom pozorištu. Deca su sa vaspitačima istraživala o pozorištu, imala su razna pitanja: "Šta sve radi glumac?", "Šta je to reditelj?", "Kako se pomera zavesa?", kakvih sve ima pozorišta, kako izgledaju.. Bogatila su rečnik i znanje, naučila nove termine. Unošenjem novih lutaka i kostima, deca su sama smišljala i pozivala drugare na predstave. Crtali su maske i pozornice, pravili karte za predstave, novac za kupovinu, bonton za pozorište i numerisali sedišta. Roditelje smo upitali na koji način bi želeli da se uključe u projekat, a njihovi predlozi su bili sledeći:
Izrada lutaka, odlazak u pozorište, da roditelji prave predstavu deci...
* U goste smo pozvali našeg sugrađanina Gorana Novakova, dečjeg pisca koji nam je odgovorio na mnoga pitanja, čitao nam svoje pesme za decu i glumio lutkama. Pozvao nas je u pozorište, a mi smo se rado odazvali. Tamo smo imali prilike da vidimo celo pozorište i odglumimo "Zunzarinu palatu".
* Pevali smo pesmu "Rekreacija" i vežbali izraze lica (sreća, tuga, bes, strah)...
* Daljim istraživanjem, pažnju nam je privuklo pozorište senki, koju smo pomoću kartona i plahte i napravili i tako odglumili "Dedu i repu".
* Roditelji su sa decom napravili razne lutke koje smo poređali u prostornu celinu "Pozorištance". 
* U razgovoru o pozorištu, spomenuli smo i novokneževačko dečje dramsko udruženje Udruženje igralište Cvetislava Tisića, čiji su članovi učiteljice Jelena Trklja i Višnja Kolbl, sa svojim učenicima, kao i već pomenuti dečji pisac, Goran Novakov. Odgledali smo njihovu predstavu "Grofovska posla", iz koje su deca mogla da se upoznaju sa delom istorije Novog Kneževca. Ova predstava nas je podstakla da izaberemo tekst "Bajka iz parka" za predstavu koju su roditelji sjajno izveli pred decom.
* Pokrenuli smo i pisanje naše priče. Započeli smo priču, tako je svaki dan jedno po jedno dete nosilo kući svesku da je nastave. Napisanu priču smo pročitali, a deca su je i ilustrovala. Zajedno su odlučili da knjiga nosi naziv "Dobri drugari u Čarobnoj šumi". Priča sa njihovim ilustracijama je ištampana, svako dete je dobilo svoj primerak.
* Tokom ovog projekta, deca su naučila mnogo, bila su radoznala, vredna i kreativna, a što je najvažnije - uživala su. Na kraju smo zaključili da pozorištance možemo da napravimo bilo gde, samo nam je potrebna mašta i dobro raspoloženje!
 
Fotografije možete pogledati ovde.